• Vi vill börja med att säga att vi är så otroligt glada att vi tog oss an detta projekt och så tacksamma över att vi fick möjligheten att göra detta. Därmed ett stort tack till alla som har hjälpt oss på något sätt att genomföra arbetet. Vi har fått blodad tand!
  Vi har mycket att lära av de fattiga ländernaVi vill börja med att säga att vi är så otroligt glada att vi tog oss an detta projekt och så tacksamma över att vi fick möjligheten att göra detta. Därmed ett stort tack till alla som har hjälpt oss på något sätt att genomföra arbetet. Vi har fått blodad tand!

   

   

  Vi har landat i Svedala och har alltför snabbt åter igen integrerat oss i ett av Västvärldens storstadssamhällen utan att för den sakens skull glömma de starka intryck och känslor vi fick från vår Malawi-resa, för det gör man inte. Vi fick snabbt klart för oss att det inte bara är u-länderna som ska lära av oss utan vi ska också lära av dem för att få Afrika att en dag stå på egna ben.

   

  Förutom att producera en dokumentärfilm där vi följde en familj föräldralösa pojkar. där vi skildrade deras vardag och allt vad det innebär att förlora båda sina föräldrar i hiv/aids som ung tonåring med fem yngre syskon, så har vi även följt två stycken ADRA-projekt. Det ena heter Food and health security och innebär att ADRA ger fattiga byinvånare en grundläggande trygghet när det gäller vatten, mat och hälsa. Det andra var ADRA Malawis dramasatsning Tikoferanji som på ett underhållande sätt belyser relationsproblem i utbildningssyfte.

   

  Malawi är ett fantastiskt vackert land med ett varmt, generöst, positivt och nyfiket folk. Det finns en anledning till att landet kallas för ”The warm heart of Africa”. Med så mycket positiv anda och nyfikenhet finns det inget tvivel om att detta land har potential. En enorm kunskapstörst uppenbarade sig när en 20-årig föräldralös pojke förstod att Yankho hade studerat en universitetskurs i psykologi. ”Teach me something…" sa han.

   

  Vad har vi då lärt oss genom vårt äventyr förutom att vi får en lätt ångestkänsla inför en stor sushimåltid med vetskapen om att för samma pengar får man en hel get som bidrar till försörjning för en familj i en annan del av världen? Medias kraft finner vi uppenbar i hjälparbetet. Det gäller bara att hitta rätt form, tillvägagångssätt och att utveckla tillförlitliga instrument för utvärdering. Genom media kan vi ge kunskap. Kunskap är grunden till utveckling.

   

  Malin Gärtner och Yankho Kamwendo

  1 jan 2007