Bli Framtidsfadder
Förnamn 
Efternamn 
Adress 
Postnr 
Postort 
Telefon 
E-post 
Jag ger kr i månaden.  
Fakta
» Varje år engagerar sig ADRA Sverige i ca 40 olika projekt
» ADRA Sverige är en del av ADRA-nätverket som verkar i 125 länder
» Tack vare ADRA Sveriges arbete får varje år mer än 2 miljoner människor ett bättre liv
 • Förhållandena i södra Somalia börjar långsamt förbättras. Enligt FN är det nu inte längre svält i området. En tredjedel av befolkningen är dock fortfarande i kris och får inte tillräckligt med mat.
  Somalia: Fortfarande kris, men inte längre svältFörhållandena i södra Somalia börjar långsamt förbättras. Enligt FN är det nu inte längre svält i området. En tredjedel av befolkningen är dock fortfarande i kris och får inte tillräckligt med mat.

  Det är mycket tack vare hjälpen från olika biståndsorganisationer som svälten har släppt sitt grepp om befolkningen i södra Somalia. Dessutom är det nu dags för årets första skörd, och den verkar bli betydligt större än normalt. Hjälpen utifrån och den goda skörden har gjort att långt färre människor än tidigare nu dör av hunger.


  Fördubblad skörd

  Skörden kommer troligtvis att bli dubbelt så stor som normalt. Det har regnat mer än vanligt i området, och hjälporganisationerna som är verksamma där har hjälpt befolkningen med utsäde och annat som de har behövt för att åter igen bli självförsörjande med mat.


  Ännu är dock inte krisen över. 2,34 miljoner människor i södra Somalia lider fortfarande brist på mat och är i behov av hjälp. De flesta av dem finns i områden där det har varit svårt för hjälporganisationerna att arbeta p.g.a. hotet från olika militanta grupper.


  Bättre situation i norr

  I de centrala och norra delarna av landet är situationen bättre. Även där kommer skörden att bli något större än normalt. Fortfarande befinner sig dock ca 200.000 människor i kris. De flesta av dem är boskapsskötare som har förlorat stora delar av sina hjordar p.g.a torkan.


  Även om situationen i landet nu är bättre så är framtiden fortfarande osäker. Om det regnar mindre än normalt under nästa regnsäsong (april t.o.m. juni) kan svälten snart vara tillbaka igen. Därför måste hjälpinsatserna i landet fortsätta åtminstone fram till sommaren.

   


   

  20 feb 2012
Film/Videoklipp
Visste du att